Adanti
De Azienda Agricola Adanti is een van de historische kelders van het gebied Montefalco in Umbrië , beroemd om zijn wijnen met DOC(G) status: Sagrantino en Montefalco Rosso . Het domein beslaat ongeveer 40 hectare grond , waarvan 30 ingenomen zijn door de wijngaarden en 10 door de olijfgaarden , gelegen in de heuvelachtige gebieden van Arquata en Colcimino , beroemd sinds de oudheid om zijn hoge kwaliteit van olijfolie en wijn .
Het bedrijf werd opgericht in de jaren '60 van de vorige eeuw , toen Domenico Adanti besluit de villa Arquata kopen en begint met de renovatie van het oude klooster van de Broeders Celestine , gebouwd op de ruïnes van de Romeinse periode en vervolgens de late Renaissance. Tegelijk laat hij de herbeplanting van oude wijnstokken en het planten van nieuwe uitvoeren.
Het wijnhuis produceert voornamelijk rode wijn en van inheemse druiven , Sagrantino di Montefalco DOCG droog en zoet, en dan de Montefalco Rosso DOC en de Rode Arquata Umbria IGT. Maar ook de karakteristieke witte wijnen zoals de Grechetto en de Montefalco Bianco worden er geproduceerd . De gebruikte druiven zijn voornamelijk de rassen Sangiovese en Sagrantino , maar ook Cabernet , Barbera , Merlot en Grechetto.
Vandaag streven de huidige eigenaren van de boerderij, Pietro , Daniela en Donatella Adanti nog steeds naar een kwaliteit productie van geselecteerde wijnen en extra vergine olijfolie. Zij dragen uiterste zorg voor al hun producten , met respect voor de terroir en zijn oude tradities .
Eigenlijk is deze passito (van gedroogde druiven) dé originele Sagrantino, die al werd gemaakt voor de droge Sagrantino geproduceerd werd. Heerlijk bij een stukje zwarte chocolade of een chocolade dessert.