Tenuta Casali
In Romagna is wijn maken een familie-aangelegenheid. Tenuta Casali bestaat sinds 1978, en werd in het leven geroepen door Valerio en Paolo, die toen besloten om de boerderij van hun grootvader Mario over te nemen. De passie zit inderdaad in de familie en werd doorgegeven aan de kinderen; vandaar dat je vandaag zowel in de wijngaard als in de kelders ook Silvia, Francesco en Daniele kan aantreffen.
Er is een mooie balans tussen traditie en nieuwe visies, met aan de ene kant een sterke verankering aan het land, de terroir, en aan de andere kant ruimte om te experimenteren en nieuwe wegen te verkennen voor het bedrijf, met natuurlijk een niet aflatende wens en "drive" om de kwaliteit verder te verbeteren en steeds meer natuurlijke wijnen te produceren.
Op een totale oppervlakte van 60 hectaren zijn er 20 hectaren wijngaarden, waarvoor natuurlijk de meest geschikte percelen zijn uitgekozen. Ze zijn gelegen op zeer oude terrassen langs de rivier, waar ze het voordeel hebben van de grote temperatuurverschillen, zowel tussen dag en nacht maar ook van het ene seizoen op het andere. Terwijl de zon voor mooie rijping zorgt is er zo toch voldoende afkoeling, wat bijdraagt aan de intensiteit van aroma's en smaken van de wijnen.
Voor de jongere wijnen, is er gekozen voor een grind bodem, die de wijnen hun fraîcheur en minrealiteit geeft. De wijngaarden met een ondergrond van klei en kalksteen zijn dan weer een ideale voedingsbodem voor de druiven die wat langere rijping zullen krijgen; hier zijn de verfijnde tannines en de mooie geïntegreerde zuren het resultaat.
We hebben ervoor gekozen om de meest typische lokale druiven in het gamma op te nemen. Romagna is sangiovese land en de wijn mocht dus niet ontbreken. Bij de witte wijnen hebben we gekozen voor de albana druif, en de op dit moment nog zeldzame famoso druif. Deze druif was bijna verloren maar is nu eindelijk weer geregistreerd. Maar goed ook want ik voorspel deze wijnen een mooie toekomst, zowel voor stille wijnen als voor schuimwijnen trouwens!
Verse bloemen en sappig knapperig fruit in een intense sangiovese, gevinifieerd in staal. Geeft een mooie reflectie van de terroir. Eerder gemaakt op drinkbaarheid dan op kracht, en daarom breed inzetbaar bij een variëteit aan maaltijden.
Famoso is één van die onbekende druiven die toch de aandacht getrokken heeft van enkele wijnboeren met een motivatie om lokale cultivars in stand te houden. De moeite waard: we houden er een volle, aromatische witte wijn met een héél eigen karakter aan ov
Famoso is één van die onbekende druiven die toch de aandacht getrokken heeft van enkele wijnboeren met een motivatie om lokale cultivars in stand te houden. De moeite waard: we houden er een volle, aromatische witte wijn met een héél eigen karakter aan ov
Albana is een typische druif van Emilia Romagna. Een nobele onbekende mag men zeggen. nochtans was het één van de eerste witte wijnen in Italië die de DOCG status verwierf.