Tiberio
Het verhaal van Agricola Tiberio klinkt meer als een verhaal uit de nieuwe wereld dan één van de oude wereld, van het oude land onder de Majella en Gran Sasso bergen in Abruzzo. Op 350 meter boven de zeespiegel, drieëntwintig mijl landinwaarts vanaf de kustplaats Pescara, in de buurt van het mooie middeleeuwse heuvelstadje Cugnoli, vond Riccardo Tiberio een zeer oud perceel van Abruzzese Trebbiano wijnstokken, die, ondanks de naam van het ras, een zeldzaamheid zijn in Abruzzo. Dit is omdat de hoge kwaliteit van de Abruzzese Trebbiano druif (die niets gemeen heeft met de Trebbiano Toscano) altijd verward werd met andere soortgelijke, maar toch totaal verschillende rassen in de regio. Dikwijls werden die ten onrechte in plaats daarvan geplant. Riccardo was zo onder de indruk en enthousiast over zijn ontdekking van deze ongeveer 60 jaar oude wijnstokken, dat hij besloot om zijn en het lot van zijn familie te veranderen. Omdat hij de export manager voor een bekende wijnmakerij in de regio was, wist Riccardo goed welk potentieel echte Abruzzo druiven van hoge kwaliteit zouden kunnen bieden en wat de moderne wereld verwacht in wijnen.
Hij maakte de sprong in 2000, met de aankoop van het acht hectare grote terrein van Abruzzese Trebbiano wijnstokken waarop hij verliefd was geworden, samen met een ander terrein van 31 hectare grond, geschikt zijn voor het planten en de productie van wijnen. Geleid door tientallen jaren van persoonlijke ervaring en één van de meest gerenommeerde kwekerijen van Italië, plantte Riccardo een selectie van de inheemse rassen afgestemd op de verschillende kenmerken van de bodem in de wijngaard. Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo, en Aglianico werden geplant, samen met Pecorino en Moscato di Castiglione klonen uit oude wijngaarden in de omgeving. Experimenten met een kleine aanplant van internationale druivenrassen werden ook uitgevoerd. En zo gebeurde het dat toen Tiberio zijn eerste jaargang in 2004 uitbracht. Wijnkenners maakten kennis met de minerale witte wijnen van Tiberio en met het rood fruit van de rode.
In 2008, droeg Riccardo Tiberio het beheer van het wijnhuis over aan zijn zeer competente kinderen, dochter Cristiana en zoon Antonio. De rol van viticulturalist gaat naar Antonio terwijl Cristiana in de wijnmakerij aan de slag is. Ze is een afgestudeerd chemicus met verdere opleiding en stages in Champagne en Australië ondersteund door herhaalde bezoeken aan de Moezel en Chablis. In 2011 nam ze de volledige verantwoordelijkheid voor het wijnmaken over en is nu verantwoordelijk voor al de wijnen die gemaakt worden op het landgoed. Antonio en Cristiana hebben toen ook besloten om de internationale variëteiten te rooien en te vervangen door meer Pecorino en Trebbiano d'Abruzzo. Ze kozen ervoor om Massal selecties uit hun oudste wijnstokken te gebruiken, omdat door de jaren heen ondervonden dat hun Massal selecties veel diepere, meer complexe, en al met al een betere wijnen gaf dan die uit klonen selecties.
Tiberio's Trebbiano d'Abruzzo wijnstokken zijn vooral opmerkelijk omdat ze niet alleen tot de oudste in de Abruzzen, maar omdat authentiek zijn. Echte Trebbiano d'Abruzzo is zeldzaam; veel van de wijngaarden van Abruzzo zijn eigenlijk geplant met Bombino Bianco, Mostosa en Trebbiano Toscano, die tot voor kort regelmatig verward werden met Trebbiano d'Abruzzo. Echter, hoewel deze 4 soorten bepaalde eigenschappen delen zijn de rassen duidelijk te onderscheiden. Trebbiano d'Abruzzo is de meest nobele van de vier, wat het mogelijk maakt wijnen te produceren die delicaat zijn en een lichte body hebben, en een grotere diepgang en complexiteit. Ook opmerkelijk is dat Tiberio's Pecorino wijnstokken, in 2000 geplant, behoren tot de oudste in de regio.
De glooiende heuvels van Abruzzo, dat afloopt van de Apennijnen in de richting van de Adriatische Zee worden gekenmerkt door lichte zeebries en koele luchtstromen die vanuit het bergachtige massief van de Majella. De regio was de thuisbasis van de oude Romeinse villae rusticate, grote georganiseerde agrarische ondernemingen, en druiven waren onder de vele teelten. Hoewel het land is oude Romeinse geschiedenis, Cristiana en Antonio hebben een modern perspectief in de kelder en hebben de neiging hun wijngaarden met zorg een boer. De Tiberio broers en zussen hebben één doel voor ogen: maak wijnen die duidelijk spreken van de rassen en het land ze vandaan komen.
De variëteiten Trebbiano Abruzzese en Pecorino worden geplant op voornamelijk kalksteen bodems. Dit, in combinatie met de koele bries uit de bergen en de oceaan, produceert wijnen mineraliteit waarin evenwichtige zuurgraad en structuur zijn een kenmerk. De Montepulciano wordt geplant op mianly kalksteen-kleigronden. Cristiana en Antonio proberen om de versheid van fruit in hun instap Montepulciano d'Abruzzo DOP wijn te uiten en zijn van plan om een meer gestructureerde, ageworthy Riserva wijn van een grotere diepte en rijkdom release in de nabije toekomst.
Het landgoed en zijn wijnen hebben talrijke onderscheidingen gewonnen in een zeer korte tijdspanne. Gambero Rosso heeft geschonken ten minste Due Bicchieri op al hun wijnen elke vintage, evenals een reeks van Tre Bicchieri voor hun 2010, 2011, 2012 en 2013 Pecorino, een zeer warme en zeer geliefd witte wijn in Italië. Bovendien heeft de Britse prestigieuze Decanter magazine Tiberio "een van Italië's Rising Stars" landgoederen in 2013. Last but not least, hebben lovende kritieken van Stephen Tanzer's International Wine Cellar verder bevestigd Agricola Tiberio's status als een van de beste wijn van Italië producenten.