Picolit is een juweeltje uit de Italiaanse wijnwereld, uit de Colli Orientali del Friuli. De druif wordt ook in andere delen van Friuli Venezia Giuli aangeplant, en zelfs daarbuiten zijn er wat experimenten, maar COF is de échte thuis van deze druif, waar ze al in documenten uit de 12de eeuw beschreven wordt.
We leerden deze wijn kennen en waarderen door Martine Moreale van Il Roncal. Picolit is een heel speciale druif. Door een genetisch defect is er weinig bevruchting tijdens de bloesemperiode en daardoor worden er ook maar heel weinig besjes gevormd op de plant: een tros bestaat daarom maar uit een 15 à 20 bessen. Picolit druiven worden gedroogd; de stijl van de wijnmaker bepaalt hoe lang de druiven gedroogd worden en wat de resulterende wijn zal zijn. Bij Il Roncal drogen de druiven door een gedeeltelijke onderbreking van de sapstroom 2 weken op de wingerd alvorens geoogst te worden. Dan drogen de druiven nog 60 dagen verder in een goed geventileerde ruimte. Dan worden ze ontrist en zachtjes gekneusd. Na een zachter persing begint de fermentatie in stalen tanks met temperatuurcontrole. Rijping gebeurt voor 36 maanden op de gisten in Franse barriques. Gedurende de 2 eerste maanden is er wekelijks battonage. Na de rijpin op vaten wordt de wijn naar stalen tanks getransfereerd waar hij nog 3 maanden rust alvorens gebotteld te worden. Na 2 maanden op fles is de wijn klaar voor verkoop.
De kleur is een zeer intens strogeel, met delicate aroma’s van wilde bloemen, acaciabloesem en kastanje. Delicaat zoet met een mooie balans van aciditeit is deze wijn een ideale begeleider van de klassieke foie gras maar past ook perfect bij pikantere kazen of blauwe kazen. De wijn is complex met hints van gedroogd fruit, honing, gedomineerd door amandelen.