Wijn van de Albana Druif heeft een intens strogele kleur, die soms naar het goudgele neigt, zeker na wat rijping van de wijn. In de neus heeft men, zelfs bij jonge wijnen, al snel de aroma's van noten en honing boven op peer en wit steenfruit, een licht oxidatieve toets is dikwijls aanwezig. Bij de betere wijnen gaan de notenaroma's nog meer tot uitdrukking komen.
De alcohol is over het algemeen redelijk hoog en dat vertaalt zich ook in een gestructureerde wijn met een vol mondgevoel. Niet zelden zijn de tannines merkbaar, zelfs als er geen / minimaal contact met de pellen geweest is. Het loont om de wijnen enkele jaren te laten rijpen, waarna het fruit meer gekonfijte toetsen heeft, de noten en honing nog beter naar boven komen ende smaken nog ronder en voller zijn. Men zegt soms dat, omwille van de structuur, tannines en body, de Albana druif een rode wijn is vermomd als witte... Na een aantal jaren vertaalt zich dat nog meer in de kleur van de wijn die over oranje naar donker zalmroze evolueert en bij het schenken gemakkelijk als een "orange wine" of een rosé kan gezien worden. Nochtans is er geen sprake van schilweking.