Wijn bij Asperges
Welke wijn drink je bij asperges? Het is een vraag die elk jaar in het seizoen van deze heerlijke groente terug komt. Door de aardse smaken is het enerzijds belangrijk een wijn uit te zoeken die hier tegen op kan, of neutraal genoeg is, anderzijds heeft de bereiding natuurlijk ook wel zijn belang. Klassiek zijn nog altijd de asperges op Vlaamse wijze met al even klassiek een pinot blanc wijn erbij. Pinot Bianco of Weissburgunder is een mooie en tevens veilige keuze. Onze Weissburgunder uit Alto Adige van Falkenstein is een perfecte keuze, de Pinot Grigio van Il Roncal een mooi alternatief.
In het algemeen kiezen we voor een frisse witte wijn, en is houtlagering uit den boze. Sauvignon Blanc en Riesling zijn 2 andere klasssiekers die het zeer goed doen, maar ook een Grillo uit Sicilië is een goeie combinatie. Wijnen uit de Soave familie vormen ook een goede pairing, vooral dan de Soave Classico. Bij asperges met zalm kan ook een chardonnay zoals de Beneficio. De blend van Riesling, Sauvignon Blanc en Chardonnay "Ploe di Stellis" past bijzonder goed bij een iets steviger aspergegereccht, met bv een stukje kip of kalfsvlees erbij. Over het algemeen blijven we bij wit, maar eventueel kan er bij asperges met (wit) vlees ook geëxperimenteerd worden met een volle rosé, zoals de Tinetta van La Bollina, gemaakt van 100% nebbiolo, of een pinot nero, zoals de Val Venosta Blauburgunder. Deze laatste kan dan eventueel zelfs lichtjes gekoeld geschonken worden.
Onze voorkeuren: de Weissburgunder als de beste klassieke keuze, de Pinot Grigio van Il Roncal, en de Casette Foscarin van Monte Tondo.
Smakelijk!